Aguas frescas, czyli świeże wody to zbiorcza nazwa na napoje chłodzące z owoców, zbóż lub kwiatów, bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej. Poniżej przepis na wersję z mango. Bardzo nam smakowała więc spodziewajcie się wkrótce dalszych wersji smakowych :)
Ważna uwaga. Zazwyczaj w supermarketach można dostać dwie wersje mango - zwykłą i tzw. premium. Lepiej wybrać droższe - tyle samo pestki, więcej owocu :)
Ważna uwaga. Zazwyczaj w supermarketach można dostać dwie wersje mango - zwykłą i tzw. premium. Lepiej wybrać droższe - tyle samo pestki, więcej owocu :)
Agua Fresca z mango |
Składniki:
duże dojrzałe mango
sok z całej limonki
6 dużych liści mięty (u nas mięta cytrynowa o bardzo dużych podłużych liściach)
woda mineralna
łyżka cukru trzcinowego (albo mniej, jeżeli mango jest słodkie).
Mango pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze wraz z sokiem z limonki i miętą i cukrem. Następnie miksować na
najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Zalać wodą mineralną i wymieszać. Ilość wody i cukru zależy od tego, jak gęsty i słodki napój nam odpowiada. Przelać do szklanek z lodem i udekorować mięta.
Salud!
Zapowiada się niezwykle orzeźwiająco :) Mam prawie wszystkie składniki w domu, więc muszę tylko mango kupić i będę pić :D
OdpowiedzUsuńwkrótce przepisy na inne smakowe warianty, w tym nieowocowe :)
Usuń