Skoro jesteśmy w meksykańskich klimatach, nie może się obyć bez guacamole. Nazwa pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole. Istnieje wiele przepisów na ten sos. My wybraliśmy najklasyczniejszy - bez cebuli, która króluje w większości polskojęzycznych przepisów, chyba tylko po to, by zepsuć smak ;)
Guacamole - meksykański sos z awokado |
Składniki:
1 dojrzałe awokado (najlepiej maślana odmiana - ta z chropowatą wpadającą w czerń skórką)
sok z połowy limonki
mały ząbek czosnku
drobno posiekane chili do smaku
sól i pieprz
opcjonalnie liście kolendry
Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do blendera, dodać sok z limonki, który zapobiega zmianie koloru startego
owocu. Dodać przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Podawać do tortilli, burrito, nachosów i innych dań kuchni meksykańskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz