poniedziałek, 26 maja 2014

Quesadilla z chorizo - meksykańska przekąska z tortilli i sera

Quesadilla to jedna z ciekawszych meksykańskich przekąsek. Dwie tortille, między nimi ser i mamy pyszne danie. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera, zazwyczaj anglosaskim cheddarem. Oczywiście to wersja podstawowa. My dodaliśmy kiełbaskę chorizo (która jeszcze zagości w naszych najbliższych przepisach) i trochę papryki. Efekt świetny, zachęca nas do dalszego eksperymentowania z tym daniem :) 


Składniki na porcję dla 2 osób:

4 tortille kukurydziane
150 g startego cheddara
100 g chorizo (usunąć osłonki i pokroić na małe kawałki)
po ćwiartce żółtej i czerwonej papryki posiekanej w kosteczkę
2 łyżki posiekanej kolendry
łyżeczka posiekanej papryczki chilli

Do podania:
ulubiona salsa (u nas salsa z awokado i sos jogurtowo-limonkowy)

Chorizo i chilli podsmażyć na patelni żeby wytopić tłuszcz z kiełbasy, która jest bardzo tłusta i jeśli nie będzie dobrze wytopiona, tłuszcz "wyjdzie" w czasie smażenia quesadilli i wszystko wybrudzi na pomarańczowo (nie będzie wyglądało zbyt apetycznie), oczywiście wytopiony tłuszcz odlać. Na tortilli ułożyć 1/4 sera, następnie połowę kiełbasy, papryki i kolendry i kolejną porcję sera, przykryć drugim plackiem i mocno docisnąć. Tak przygotowaną quesadillę ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej, obciążyć i smażyć na raczej małym ogniu aż pojawią się wyraźne przypieczona paski od żeberek patelni. Przewrócić na drugą stronę i podsmażyć tak samo (łatwo napisać... ja użyłam dużej łopatki do mięsa do podważania i podtrzymywania i szczypiec kuchennych do obracania i miałam nadzieję, że nie będzie tragedii, na szczęście wypadła mi tylko odrobina sera, podobno jest jakaś technika z odwracaniem patelni i użyciem talerza albo pokrywki, ale moja patelnia ma ruchomą rączkę i jest dość ciężka, więc wolałam jej nie próbować). Gotowa quesadillę pokroić na ósemki i podawać natychmiast z sosami.

Hola Mexico 4 Hola Mexico 4

3 komentarze:

  1. bardzo lubię kuchnie meksykańską:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, przekręcanie quesadillas to bywa ciężka sprawa :D Ja jeżeli robię z dwóch całych tortilli (często robię taką mniejszą, z jednej tortilli składanej na pół) to korzystam z tej wspomnianej przez Ciebie metody patelnia-talerz. Świetnie się sprawdza przy takich daniach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...