Dzisiaj przepis na tradycyjną zupę meksykańską - Sopa de Azteca. Dużo chili, awokado oraz dodatek smażonej tortilli decydują o jej charakterystycznym smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym.
Zupa aztecka - Sopa de Azteca |
Składniki:
litr bulionu drobiowego
400 ml passaty
mała cebula (u nas szalotka)
ząbek czosnku
papryczka chilli ulubionego rodzaju (u nas pepperoni, nie mieliśmy odwagi dodać piri piri ;)
oregano
olej
sól
pieprz
dwie tortille kukurydziane
pół awokado
starty ser typu cheddar
Czosnek, cebulę i chilli posiekać, przesypać do passaty i razem zmiksować na jednolitą masę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, przelać na niego mieszankę i przesmażyć. Zalać bulionem. Dodać do smaku sól, pieprz i oregano. Gotować kwadrans. Tortille pociąć w paski grube na ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim tortille do osiągnięcia złotego koloru i chrupkiej konsystencji. Odstawić na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na dnie talerza ułożyć kawałki awokado i starty ser. Zalać zupą. Dodać smażone tortille. Udekorować świeżą kolendrą. Dla amatorów mniej ostrych potraw dodać po kleksie kwaśnej śmietany.
Bardzo ciekawy przepis na zupę;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZ chęcią zrobiłabym taką zupę w oryginale z piri piri, ale mój Mąż nie lubi ostrych zup więc musiałabym jeść sama. Ale nawet z pepperoni musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńo dziwo, mimo składników, zupa wg tego przepisu nie jest bardzo ostra, awokado i ser bardzo łagodzą, można dodać jeszcze kleks kwaśnej śmietany :)
Usuń