sobota, 4 października 2014

Tom kha gai - klasyczna tajska ostra zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem

Zrobiliśmy jedną z klasycznych tajskich zup - Tom kha gai, której ważnymi składnikami są kurczak i galangal - kuzyn imbiru. Zupa jest aromatyczna i sycąca, a po poczęstowaniu nią cukrzyka okazało się, że nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, więc można nią urozmaicać dietę cukrzycową.

Tom kha gai - klasyczna tajska ostra zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem
Składniki na 4 porcje:

pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
litr wywaru warzywnego albo drobiowego
400 ml mleczka kokosowego
8 grzybów shitake przygotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pokrojonych w paseczki
ostra papryczka drobno posiekana
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu rybnego
2 łodygi trawy cytrynowaej
plaster galangalu (w całości)
3 listki limonki kaffir
2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
szklanka strąków mrożonego groszku 
sok z połowy limonki
listki kolendry
bazylia

Listki limonki kaffir i trawę cytrynową pozbawioną zewnętrznych liści utrzeć w moździerzu na pastę. Wywar zagotować i dodać wszystkie składniki poza groszkiem cukrowym i sokiem z limonki. Gotować aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać groszek i sok i zagotować bardzo krótko żeby groszek pozostał chrupiący. Podawać udekorowane bazylią i kolendrą.

Kuchnia tajska Kuchnia tajska

2 komentarze:

  1. te tajskie potrawy są miłe dla oka. jestem ciekawy jak bardzo ostra jest ta zupa.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie widziałam podobnego przepisu i dlatego bardzo mnie zaciekawił :)
    naszezycierodzinne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...