sobota, 18 sierpnia 2012

Bakłażan faszerowany

Chyba już kilka razy wspominałam, że uwielbiam bakłażany. W moim domu rodzinnym nie było tradycji jedzenia bakłażana, więc teraz sama odkrywam to wspaniałe warzywo na różne sposoby. Tym razem mój przepis na faszerowanego bakłażana.


Składniki na porcję dla 2 osób:
 
1 duży bakłażan
2 średnie dojrzałe pomidory
5 plasterków szynki (u mnie szynka lisiecka)
1 kula mozzarelli lub 6 mini-mozzarelek
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa

Umytego bakłażana przekroić wzdłuż, usunąć część z liśćmi, można też usunąć dolna końcówkę, ale zostawiłam do pieczenia żeby mieć pewność, że bakłażan zachowa ładny kształt. Wydrążyć bakłażana zostawiając miąższ na grubość ok. 1 cm. Tak przygotowanego bakłażana lekko natrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku, posmarować oliwą (używam silikonowego pędzelka) i posolić. 
Przygotować farsz: pomidory obrać ze skorki i pokroić w kostkę ok. 2x2 cm, wydrążony miąższ bakłażana pokroić na kawałki podobnej wielkości. Szynkę pokroić w paki o szerokości ok, 0,5 cm. czosnek i bazylię posiekać drobno. Wszystkie składniki farszu wymieszać dokładnie, doprawiając solą, pieprzem i ok. 1 łyżką oliwy.
Gotowy farsz przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli Ja akurat miałam mini-mozzarelki, wiec ułożyłam zgrabny szlaczek przez środek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę.
Pomidorowe inspiracje Warzywa psiankowate 2012 W roli glownej - BAKŁAŻAN

2 komentarze:

  1. Z mozzarellą jadłam i są pyszne, następnym razem dodam też trochę szynki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...