wtorek, 21 sierpnia 2012

Bazyliowa frittata


Dziś bardzo prosty przepis na kolację na ciepło, bazyliowa frittata z szynką i papryką. Ponieważ w moich malutkich szafkach kuchennych zmieściły się tylko dwie patelnie - w rozmiarze maxi i mini, moja, smażona na maxi patelni frittata wyszła troszkę za płaska (cóż, pozostaje tylko pomarzyć o tych wszystkich cudownych sprzętach, które nabędę jak tylko zamienię kuchnię na większą ;). Jednak nie wpłynęło to na jej smak. Jest pyszna, pachnąca bazylią, a dodatek serów zaostrza smak i nadaje jej niepowtarzalnego, lekko dymnego posmaku (tutaj nasze odkrycie sprzed kilku miesięcy, fantastyczny ser provola - w wersji wędzonej).


Składniki na porcje dla 2 osób:

6 jajek
5 małych ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
5 plastrów szynki
1 nieduża papryka
duża garść świeżej bazylii
łyżka startego parmezanu
6 cienkich plastrów lekko wędzonego sera (u mnie wędzona provola, może być mniejsza ilość sera gryfickiego lub innego podobnego)
3 łyżki mleja
sól, pieprz
3 łyżki masła

Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na złoto na 2 łyżkach masła. Szynkę pokroić w paski, umytą i oczyszczoną paprykę w kosteczkę, dodać do ziemniaków i podsmażyć. Z jajek i mleka przygotować masę jak na omlet, doprawić i dodać drobniutko posiekaną bazylię. Na patelnię z ziemniakami, szynką i papryką dodać pozostałe masło. Kiedy się rozpuści, wylać na patelnię masę jajeczną i smażyć omlet. Kiedy jest już prawie gotowy, na wierzchu ułożyć sery. Przykryć patelnie na 1-2 minuty żeby sery się rozpuściły. Frittatę podawać pokrojoną w ćwiartki. Pasuje do mniej sałata z ostrym winegretem.

8 komentarzy:

  1. głodna się przez Was zawsze robię jak tu wchodzę i wszystko tak ładnie wygląda :<

    OdpowiedzUsuń
  2. a tak wygląda dojrzewająca provola:):

    http://sicilia.indettaglio.it/eng/comuni/me/floresta/prodotti/images/provoladeinebrodi.jpg

    OdpowiedzUsuń
  3. już wiem co robię jutro na kolację ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie! Nie wiem czemu wydawało mi się, że zrobienie dobrej frittaty jest trudne i skomplikowane, a jak przeczytałam Twój przepis to jawi się jako proste w obsłudze. Trzeba będzie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to jest bardzo proste danie, cała tajemnica jest w łączeniu smaków :)

      Usuń
    2. Jedną tajemnicę już znam, liczę na pozostałe frittatowe sekrety ;)

      Usuń
  5. Meister Geppetto22 sierpnia 2012 15:47

    Z powodzeniem provolę/ser gryficki można zastąpić tańszą, bardziej dostępną roladą ustrzycką. nie polecam oscypka, bo zdominuje smak całej fritaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rolada ustrzycka też wydaje mi się za bardzo wędzona. A już niedługo dostane prawdziwe oscypki, z prawdziwej bacówki, a nie jakichś Krupówek, może pokombinuję wtedy z jakąś sałatką :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...