sobota, 17 listopada 2012

Piña colada

W dalszym ciągu na naszym blogu drinki karaibskie. Dzisiaj symbol Portoryko - Piña colada. 

Niestety w moim zachwycie tym drinkiem jestem odosobniony - Karola jakoś nie przepada za kokosem z alkoholem. Pewnie więc wolałaby oryginalną wersję drinka z lat 50. XX wieku - z samym sokiem ananasowym (od którego wzięła się nazwa drinka: Piña colada - miażdżony ananas). Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że drink nabiera kremowożółtego koloru.

Piña colada została zaprezentowana w znanej dziś formie pierwszy raz 16 sierpnia 1954 r. w Beachcomber Bar w Hotelu Caribe Hilton's w stolicy Portoryko, San Juan. Jej twórca, Ramón "Monchito" Marrer 3 miesiące pracował nad recepturą drinka, aż wreszcie stworzył napój, który dziś stanowi jeden z symboli jego ojczyzny.

Piña colada
Składniki:

60 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
60 ml mleczka kokosowego
90 ml soku ananasowego (z miąższem)
kruszony lód
plasterek ananasa i wisienki koktajlowe do dekoracji

Rum, mleczko kokosowe i sok ananasowy przelać do shakera wypełnionego lodem. Energicznie wymieszać - dłużej niż inne drinki, aby mleczko kokosowe dobrze wymieszało się z resztą składników. Do kieliszka przesypać pokruszony lód. Zawartość shakera przelać do kieliszka. Całość udekorować koreczkiem z ananasa i wisienek koktajlowych.

W wypadku przyrządzania w blenderze:

Wszystkie składniki (poza dekoracją :P) przelać do blendera i miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.

Salud!

5 komentarzy:

  1. Ooo, miło dowiedzieć się, skąd wzięla się oryginalna nazwa i co oznacza. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego jeszcze kaloryfery na maksa i można się czuć jak na wakacjach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. dziękuję, cieszę się, że się podoba moja niezmiksowana wersja :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...