wtorek, 11 czerwca 2013

Kuchnia czeska: Staročeská pivní polévka (staroczeska zupa piwna)

Piwo można pić po posiłku. Można pić do głównego dania. Ale Czesi nie byli by sobą, gdyby nie wymyślili sposobu na piwo w ramach pierwszego dania, czy przystawki.

Zupa szczególnie popularna w kraju pilzneńskim.
Kuchnia czeska: Staročeská pivní polévka
(staroczeska zupa piwna)
Składniki:
1 l jasnego czeskiego piwa
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka cukru
łyżeczka cynamonu

Zagotować piwo z cukrem i cynamonem. Do wrzącego płynu wlać mleko wymieszane z mąką. Od razu zdjąć z ognia i podawać.

1 komentarz:

  1. Czeska kuchnia jest mało znana, ostatnio zaczęłam szukać przepisów typowych dla tego kraju z uwagi na to, że mój chłopak pojechał tam na kilka dni i chciałam zrobić coś w klimacie. Okazało się, że oprócz tego, że jest bardzo tłusta, można znaleźć w Czechach coś, co smakowałoby nawet takiej delikatnej osobie jak ja :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...