niedziela, 9 czerwca 2013

Kuchnia śląska: schab po sztygarsku

Jak już jesteśmy przy kuchni śląskiej, to nie można zapomnieć o daniu na cześć górników - schabu po sztygarsku. Łatwe w wykonaniu, a efektowne i pyszne. Podajemy do tego kluchy - białe lub czarne, modrą kapustę i kompot z rabarbaru i mamy śląski obiad na 200 % normy ;)

Schab po sztygarsku
 Składniki:
1 kg schabu środkowego
1 szklanka wody lub bulionu
30 dag kiełbasy czosnkowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
2 szalotki lub 1 mała cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka papryka

Kawałek schabu naciąć wzdłuż, uważając aby nie przeciąć do końca. Uformować z niego szeroki płat i natrzeć posiekanym czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Na środku położyć całą kiełbasę. Uformować schab w formę wielkiej rolady i spiąć - albo wykałaczkami albo z wykorzystaniem nici. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, przełożyć do niego mięso i odsmażyć, aż zrumieni się z każdej strony. Wlać do rondla wodę lub bulion i dalej dusić około 30 minut na niedużym ogniu. Schab obłożyć poszatkowaną cebulą i przenieść do piekarnika, piekąc mniej więcej 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polewać od czasu do czasu sosem wypływającym z mięsa. Gotowe mięso wyjąć i pokroić w plastry. Sos zrobić z płynu, który wyciekł z mięsa, do którego należy dodać śmietanę z dodatkiem mąki, doprowadzając całość do wrzenia. Schab obficie oblać sosem i podawać  z obowiązkowym śląskim zestawem jak na zdjęciu ;)

1 komentarz:

  1. Świetne,z pewnością zrobię dla Męża,bo górnik więc niech poczuje się zacniej po sztygarsku ;), oczywiście zamieszczę link to tego bloga,że przepis wzorowany jest na powyższej recepturze, pozdrawiam ciepło(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...