czwartek, 18 lipca 2013

Krem kalafiorowy

Dziś kolejny z cyklu przepisów dla kuchnioodpornych. Banalna zupa-krem z kalafiora. Naprawdę. Banalna.

Krem kalafiorowy


Składniki:
-  3-4 duże kartofle
- mały kalafior
- 600 ml wywaru (takiego, jak najbardziej lubimy - wegetariański, czy mięsny jest taką samą dobrą bazą)
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- spory pęczek koperku

Obrać kartofle i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na małe kawałki. Warzywa ugotować na miękko w wywarze. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Śmietanę zaprawić solą, dodać odrobinę gorącej zupy, wymieszać w szklance i dodać do całości zupy. zobacz czy śmietana jest ok., Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. Ozdobić świeżym koperkiem. i ewentualnie w wersji dla mięsożerców ;) jako wkładki użyć smażonych plastrów boczku.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...