środa, 10 lipca 2013

Tarteletki czekoladowe

A dziś świętujemy, Alastorowi udała się ważna rzecz :) Z tej okazji tarteletki czekoladowe z likierem pomarańczowym.

Tarteletki czekoladowe

Składniki:

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej (typ 500)
100 g zimnego masła
100 g białego cukru
1 jajko

Nadzienie:
100 g gorzkiej czekolady
1 jajko
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka likieru pomarańczowego (np. cointreau)
3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki ciasta umieścić w robocie kuchennym i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopnie. Foremki wysmarować masłem, można dodatkowo wysypać mąką i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika i piec aż będą złotobrązowe. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z cukrem, śmietanką i rozmąconym jajkiem, kiedy ostygnie dodać skórkę pomarańczową i likier. Wymieszać i rozłożyć na podpieczonym cieście. Wstawić do piekarnika i piec aż nadzienie się zetnie (ok. 10-15 minut). Upieczone tarteletki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

1 komentarz:

  1. mniam mniam :) Trzykrotny udział w akcji! Dziękuję serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...