Zapraszamy do udziału w naszej drugiej akcji kulinarnej "Kuchnia Bliskiego Wschodu". Akcja
będzie trwała przez miesiąc - od 1 do 31 sierpnia 2013 r. Przepisy należy
dodawać na Durszlaku lub wrzucać linki do komentarzy do tego wpisu.
Akcja kulinarna: Kuchnia Bliskiego Wschodu |
Na Kuchnię Bliskiego Wschodu składają się cztery główne grupy: kuchnia turecka, arabska, perska i izraelska.
Wszystkie łączy upodobanie do warzyw (bakłażana, pomidorów, papryki,
cukinii), owoców (granatów, cytryn, fig), ziół i roślin strączkowych
(bobu, ciecierzycy i soczewicy)
Kuchnia turecka swoje bogactwo zawdzięcza potrawom
pochodzącym z różnych regionów dawnego Imperium osmańskiego. W
szczególności warto pamiętać o jej wspaniałych słodyczach.
Kuchnia arabska to kuchnia tak bogatego Lewantu jak i krajów pustynnych - orientalnego ]pieczywa i pysznej baraniny.
Kuchnia izraelska to kuchnia jednocześnie międzynarodowa i
sięgająca do korzeni kuchni regionu. Widać w niej wpływy rozproszenia
narodu żydowskiego na świecie przez wieki nieistnienia państwa
izraelskiego.
Obok powyższych na wyróżnienie zasługuje Kuchnia perska -
najmniej znana w Polsce ale i na świecie. To bogactwo potraw opartych na
ryżu i chlebie irańskim, często pachnących szafranem lub wodą różaną.
Akceptujemy przepisy pochodzące z poniższych krajów (prosimy o wskazane we wpisie z którego kraju przepis pochodzi):
- Arabia Saudyjska,
- Bahrajn
- Egipt
- Irak
- Izrael z Palestyną
- Jemen
- Jordania
- Katar
- Kuwejt
- Liban
- Oman
- Syria
- Turcja
- Zjednoczone Emiraty Arabskie
7 sierpnia kończy się Ramadan, liczymy więc na przepisy na typowe nocne słodkości tego miesiąca.
Zgłaszając przepisy kuchni izraelskiej prosimy, aby to nie były
przepisy kuchni żydowskiej typowo europejskiej - karp po żydowsku, gęsi
pipek, czy bajgle nie będą akceptowane ;)
Prosimy nie zgłaszać przepisów kuchni marokańskiej oraz wariacji na temat kuchni muzułmańskiej lub żydowskiej z wieprzowiną :)
Do każdego przepisu należy dołączyć poniższy banerek:
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz