poniedziałek, 1 lipca 2013

Letnie orzeźwienie - domowa sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój okresu żniw. Pochodzi od słowa oznaczającego krwawienie - od jej głębokiego koloru i picia na koniec krwawicy ;)
Idealny napój na podjęcie gości po skończonych sukcesem egzaminach ...
pijcie, wasz trud skończony :P
Domowa Sangria
Składniki:
0,7 l czerwonego mocnego słodkiego wina
150 ml wytrawnego białego wermutu
100 ml  Cointreau lub innego mocnego likieru o smaku pomarańczy
pomarańcza
cytryna
nekratynka
100 g malin
20 truskawek
szczypta cynamonu
lód

Cytrusy sparzyć i pokroić w plasterki razem ze skórkami. Nektarynkę pokroić na 16 części. Wszystko wrzucić do dużej miski lub szerokiego dzbanka albo naczynia do ponczu (jak ktoś to ma:P). Dodać maliny, truskawki. Zalać wszystko winem i pozostałymi alkoholami. Dodać cynamon. Dobrze zamierzać i zostawić do przegryzienia na 2-3 godziny. Przed podaniem dodać około pół kilo lodu. Można rozcieńczyć wodą. Podawać w pucharkach.

1 komentarz:

  1. Sangaria? Brzmi intrygująco, wygląda już bardziej swojsko :)
    Musi być naprawdę pyszne!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...