niedziela, 21 lipca 2013

Szpinak po chińsku

Znów mamy lato w lipcu. Nie bardzo chce mi się gotować, szkoda pięknej pogody na stanie w kuchni. Z pomocą przyszedł mi wok. Dzięki niemu przyrządzam bardzo szybkie i smaczne potrawy takie jak szpinak po chińsku, z trawą cytrynową i orzeszkami ziemnymi.

Szpinak po chińsku
Składniki dla 2 osób:

pęczek świeżego szpinaku
2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
1 pęd trawy cytrynowej
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
olej roślinny odporny na wysoką temperaturę
sól

Szpinak umyć, usunąć łodyżki i osączyć z wody. Trawę cytrynową obrać z zewnętrznych liści i posiekać na drobne talarki. Czosnek rozgnieść lub posiekać. Woka mocno rozgrzać, zmniejszyć płomień, wlać 2 łyżki oleju, wrzucić orzeszki, trawę cytrynową i czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać szpinak i szczyptę soli, smażyć 2-3 minuty aż zwiędnie i straci objętość. Dodać sos sojowy i smażyć następne 3 minuty. Po tym czasie szpinak jest gotowy, podawać na gorąco.

1 komentarz:

  1. wow, ciekawy sposób na szpinak :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-ziemniaki-faszerowane-serem-cukinia-i-papryka/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...