poniedziałek, 10 marca 2014

Kuchnia karaibska: Ziołowe kotlety z salsą owocową

Dalej wpisy w klimatach karaibskich. Wybrałam przepis na kotlety wieprzowe w ziołowej marynacie. Użyłam mięsa z szynki, które nie jest tak popularne jak schab, ale moim zdaniem najlepsze do takiego smażenia. Sama salsa znakomicie komponuje się z przyprawianymi na ostro mięsami i rybami. Odświeża kubeczki smakowe i pięknie wygląda. A w dodatku jest taka prosta do przygotowania :)
Kuchnia karaibska: Ziołowe kotlety z salsą owocową
Składniki na 2 porcje:
2 kotlety z szynki wieprzowej po 12-15 dkg każdy
pół łyżki rozmarynu
łyżeczka tymianku
łyżka natki pietruszki
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
łyżka oliwy 

Salsa:

pół dojrzałej papai
mała czerwona papryka
mała zielona papryka
sok z połowy limonki
pół łyżeczki chilli w płatkach
sól, pieprz 

Zmieszać zioła i czosnek z oliwą. Kotlety natrzeć po jednej stronie połową mieszanki i smazyć na tej stronie na grillu lub patelni grillowej 8 minut, następnie posmarować drugą stronę pozostałą mieszanką i smazyć kolejne 8 minut.
W międzyczasie przygotować salsę: paprykę i papaję umyć, wypestkować, obrać (tylko papaję:) i pokroić w drobna kosteczkę, doprawić sokiem, chilli, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Kiedy mięso się usmaży, odstawić je na 3 minuty żeby odpoczęło, podawać z salsą.

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej Red Hot Chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...