wtorek, 4 marca 2014

Kuchnia karaibska: zupa z czarnej fasoli

Karaiby to kraina białym plaż i wspaniałej roślinności. Różnorodność smaków tej kuchni zapewniła obecność Portugalczyków, Hiszpanów, Holendrów, Anglików i Francuzów. Niebagatelny wpływ miały również ludy tubylcze, potomkowie niewolników z Czarnego Lądu oraz sprowadzeni w XIX wieku robotnicy z Chin i Indii. Wszystko to wymieszało się z rodzimą kulturą kulinarną i zostało doprawione szczyptą tropikalnego klimatu. Taka jest też ta zupa, w której smak fasoli miesza się z nutą limonki i ostrych przypraw.
Kuchnia karaibska: zupa z czarnej fasoli
Składniki:
3 puszki czarnej fasoli, przepłukanej
120 g boczku
4 łyżki oliwy
pół drobno posiekanej zielonej papryki
posiekana szalotka
4 ząbki czosnku
drobno posiekana łodyga selera
2 listki laurowe
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki gorczycy
łyżka suszonego oregano
łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka tabasco
sok z połowy limonki
sól
mielony pieprz
do podania: świeża kolendra i biały ser lub jajka na twardo


Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażyć w garnku o grubym dnie boczek. Wlać 2 litry wody, wrzucić listki laurowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i jeszcze raz zagotować. Ząbki czosnku zmiażdżyć i wymieszać z przyprawami. W osobnym rondlu na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę z selerem naciowym i papryką aby cebula się zeszkliła. Wlać do rondla szklankę wywaru dodać sok z limonki i tabasco. Dodać wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw i gotować ciągle mieszając ok. 5 minut. Wlać zawartoścć rondelka do garnka. Gotować razem około 45 minut na małym ogniu. Usunąć listki laurowe. Dwie chochelki fasoli zmiksować na gładką masę i ponownie dodać do zupy. Wymieszać. Podawać ze świeżą kolendrą oraz białym serem lub drobno posiekanym jajkiem na twardo.

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej  Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...