niedziela, 2 marca 2014

Kuchnia tex-mex: Teksańska fajita z wołowiną


Dziś szybkie i pyszne danie z kuchni tex-mex - fajita z wołowiną. To danie znane jest już od lat 30-tych XX wieku, jednak dopiero rozwój sieci restauracji typu fast-food rozsławił je najpierw w wielkich miastach Teksasu, jak Houston, Austin i San Antonio, a dalej na USA i w końcu cały świat ;) Ponieważ mięso będzie tylko krótko zgrillowane, a w potrawie nie ma zbyt dużo dodatków, ważne jest żeby wybrać delikatny i miękki rodzaj mięsa, który będzie miał wyrazisty smak. Z tego powodu zdecydowałam się na rostbef. Dobrze jest lekko podgrillować paprykę, dzięki temu stanie się słodsza i podkreśli smak mięsa.
Kuchnia tex-mex: Teksańska fajita z wołowiną
Składniki:

2 steki z rostbefu po ok. 150 g każdy
czerwona papryka (można też użyć mieszanki różnokolorowych papryk)
pół awokado
kilka liści sałaty rzymskiej (miałam odmianę mini, duże liście należy podzielić na mniejsze kawałki)
gęsty naturalny jogurt
4 pszenne tortile
sok z 1 limonki
pół łyżeczki chilli w płatkach
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki kolendry
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Z połowy soku z limonki i przypraw (poza solą) zrobić marynatę, pokryć nią opłukane mięso i odstawić na ok. pół godziny. Awokado i paprykę pokroić w cienkie paski (żeby obrać awokado należy przekroić je wzdłuż i przekręcić jakby otwierało się słoik, a następnie podważyć miąższ przy skórce przy pomocy łyżki, lepiej wybrać odmianę z ciemną, gruzełkowatą skórka - jest miękka, maślana i ma więcej smaku), awokado polać pozostałym sokiem z limonki i lekko osolić. Rozgrzać patelnię grillową, lekko posmarować oliwą, smażyć steki i pokrojoną w paski paprykę na mocnym ogniu ok. 10 minut - żeby mięso było średnio wysmażone (ja położyłam paprykę na chłodniejszej części patelni, a mięso bezpośrednio nad ogniem, mam zwykłą patelnię grillową z Ikei). W międzyczasie wymieszać jogurt z solą i pieprzem. Gotowe mięso lekko osolić i odstawić na kilka minut żeby odpoczęło, w tym czasie przygotować tortille zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie pokroić mięso w paski. Wszystkie składniki ułożyć na dużym talerzu, żeby każdy mógł przygotować własna fajitę.

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej  Red Hot Chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...