sobota, 1 marca 2014

Kuchnia amerykańska: Brownie z migdałami

Zaczynamy naszą akcję kuchni Ameryki Północnej od klasycznego przepisu na amerykańskie brownie. To ciasto występuje w setkach odmian, smaków, z wieloma dodatkami. My zdecydowaliśmy się na wersję z migdałami. 

Ciasto świetnie się przechowuje i transportuje, stąd często w USA jest elementem śniadania do pracy.

Kuchnia amerykańska: Brownie z migdałami
Składniki na dużą foremkę:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g masła
250 g cukru
150 g mąki
2 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
szklanka migdałów lub orzechów włoskich

Czekoladę rozpuścić z masłem na parze. Jajka roztrzepać z cukrem i przyprawami na gładką masę, dodać mąkę i migdały, wymieszać, następnie dodać masę czekoladową, mieszać aż dobrze się połączy (używam szklanej miski do mieszania ciasta, więc łatwo zauważyć kiedy wszystko jest wymieszane). Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, przelać do niej ciasto (uwaga, ciasto ma dość specyficzną konsystencję, najlepiej starać się wylać je równomiernie, bo nie bardzo chce się wygładzić łopatką). Piec w temperaturze 180 stopni ok. pół godziny, sprawdzać patyczkiem, ale uwaga, ciasto jest kleiste, więc będzie oblepiało patyczek, chodzi o to żeby nie było na nim surowej masy). Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.

Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej Śniadanie mistrzów

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...