piątek, 26 września 2014

Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami

Przyszła pora na nieco konkretniejsze dania, tak więc dobre pożywne risotto będzie w sam raz. Przygotowanie tej potrawy zajmuje nieco czasu, ale efekt jest tego wart :)
Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami
Składniki:
pół litra bulionu warzywnego
łyżeczka masła
oliwa
drobno posiekana szalotka
rozgnieciony ząbek czosnku
szklanka ryżu arborio (200 g)
25 dkg pieczarek
pół szklanki mrożonego groszku (75g)
łyżeczka świeżego tymianku
pieprz
pół szklanki startego parmezanu

Zagotować bulion. Trzymać w cieple. W trakcie gotowania na dużej patelni z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Usmażyć na tym szalotkę z czosnkiem. Dodać ryż i grzyby, obsmażyć. Wlewać bulion partiami po pół szklanki, aż kolejne porcje zostaną wchłonięte przez ryż. Gotować w ten sposób około 30-45 minut, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać groszek i tymianek. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem, ewentualnie ozdabiając gałązkami tymianku.

Włoskie smaki 

1 komentarz:

  1. Ja bardzo lubię risotto, a jego przygotowywanie uważam za miłe i relaksujące :) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...