sobota, 27 września 2014

Tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami

Dzisiaj zielony makaron z wyrazistym serowym sosem. W sam raz dla przełamania jesiennej aury ;)
tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami
Składniki:
20 dkg zielonego makaronu tagliatelle
15 dkg gorgonzoli
10 dkg ricotty
2 łyżki startego parmezanu
pół szklanki śmietany 12 %
garść orzeszków piniowych (najlepiej lekko podprażonych)
pieprz i sól

Na patelnię o grubym dnie wlać śmietanę, dodać drobno pokrojoną gorgonzolę, ricottę i parmezan. PoPodgrzewać na małym ogniu, aż sery się roztopią. Powinny utworzyć jednolitą masę. Uważać, aby emulsja nie zagotowała się. Ugotować makaron al dente i przełożyć na patelnię z sosem. Chwilę podgrzać na małym ogniu i dodać pinie. Podawać od razu.
Włoskie smaki

2 komentarze:

  1. Ooo uwielbiam takie serowe makarony, pyycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny makaron, ja też lubię mocno serowe dania. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...