czwartek, 4 września 2014

Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine)

Dostaliśmy cukinię, taką prawdziwą z ogródka, a nie ze sklepu. Piękna, zielona i bez chemii z gruntu, czy opryskiwań. A skoro tak, to postanowiłam zrobić potrawę, która opiera się na doskonałej jakości składników - włoski makaron z szynka parmeńską i cukinią. Do tego dania trzeba wybierać raczej młode, świeże cukinie bez dużych gniazd nasiennych, lepiej też żeby miały niewielką średnicę. To błyskawiczna potrawa, "sos" robi się dokładnie tyle, ile zajmuje ugotowanie makaronu od momentu nastawienia wody.

Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine)
Składniki na porcję dla 2 osób:

6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
2 ząbki czosnku
200 g makaronu tagliatelle 
łyżka oliwy
łyżeczka masła
sól, pieprz

Do podania: kilka listków bazylii, parmezan lub inny ulubiony ser w płatkach

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, szynkę pokroić w paski i szerokości ok. 1 cm, a cukinie w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szynkę, po ok. 3 minutach dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie, na sam koniec dodać masło i doprawić pieprzem. Nie soliłam już dodatkowo, moim zdaniem szynka była dość słona. Wymieszać na patelni z ugotowanym makaronem, rozłożyć na talerze i dodać posiekana bazylię i ser.

Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, wygląda pysznie!. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wciągnęłabym takie danie :)
    Uwielbiam połączenie makaronu z cukinią i szynka dojrzewającą

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...