niedziela, 15 marca 2015

Buchty s povidly - Drożdżowe bułeczki (buchty) z powidłami

Dziś przepis na klasyczne czeskie buchty, czyli słodkie drożdżowe bułeczki. Można zrobić je nie tylko z powidłami, ale również z ulubionym, słodkim dodatkiem, który nam tylko przyjdzie do głowy.
Buchty s povidly - Drożdżowe bułeczki (buchty) z powidłami
Składniki:
1 kostka drożdży (10 dkg)

250 ml mleka

140 g masła

500 g mąki pszennej

szczypta soli

60 g cukru 

3 żółtka

cukier waniliowy i starta skórka z  cytryny
powidła śliwkowe

roztopione masło do smarowania

Połączyć pokruszone drożdże z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Pozostałe mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Wsypać do miski mąkę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i żółtka jaj. Dodać cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Dolać ciepłe mleko z masłem oraz wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (powinno zwiększyć objętość dwa razy). Blat oprószyć mąką i uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 5 cm i pokroić na 3 cm plastry. Na każdy nałożyć na środek łyżeczkę powideł, skleić jak pączki i uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie łączeniem do dołu w formie do pieczenia i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie z góry smarować buchty masłem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut, aż upieką się na złoto. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Kuchnia czeska 2015 Kuchnia czeska 2015

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...