środa, 25 marca 2015

Špetrnky - morawska zagryzka do śliwowicy

Tradycja wyrobu śliwowicy na Morawach sięga aż XVIII wieku. Co istotne, w Czechach wyrób destylatów przydomowym sposobem jest w pełni legalny. A jeżeli ktoś nabył morawską śliwowicę, na pewno przydadzą mu się špetrnky. To tradycyjna zagryzka do alkoholu z tego regionu. Idealnie się komponują :)

Špetrnky - morawska zagryzka do śliwowicy
Składniki:
bagietka (albo jak ktoś ma czeskie rohliki)
suszone śliwki
surowy boczek w cienkich plasterkach
słodka papryka

Bagietki pokroić w małe kromki. Na każdej kromeczce położyć śliwki suszone owinięte w cienkie plastry chudego boczku. Špetrnky położyć na blasze i zapiec w piekarniku.  Następnie delikatnie przed podaniem posypać słodką papryką. 

Kuchnia czeska 2015 Kuchnia czeska 2015

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...