czwartek, 28 maja 2015

Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym

Corn dogi to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Pierwsze corn dogi na patyku nazwano "cozy dogs" i nadal są serwowane w restauracji "Cozy Dog Drive In" w Springfield. Świetna przekąska godnie zastępująca klasyczne hot-dogi.

Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym
Składniki:
ciasto:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz
jajko

6 parówek lub frankfurterek
olej do głębokiego smażenia

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Osuszamy parówki lub frankfurterki ręcznikiem papierowym. Nadziać na drewniane patyczki szaszłykowe.  Ciasto przelać do wysokiej szklanki. Kiełbaski osuszyć mąką. Zanurzyć w cieście, aby się nim dokładnie pokryły. Na patelni rozgrzać ok. 3 cm warstwę oleju. Zanurzyć w nich corn dogi, czasem lekko obracając, aż zrobią się złocistobrązowe. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać z ulubionym sosem.
 
Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...