poniedziałek, 11 maja 2015

Drinki z whiskey: Manhattan

W późnych latach 70-tych XIX wieku w nowojorskim klubie Manhattan odbyła się konwencja polityczna. Zorganizowała ją Jeanette Churchill, z d. Jerome, młoda, słynąca z urody dziedziczka amerykańskiego finansisty. Zgodnie z legendą podeszła do barmana i poprosiła o przygotowanie drinka na cześć nowowybranego gubernatora stanu Samuela L. Tildensa. W tym samym roku urodziła chłopca i oboje stali się legendą. Koktajl nazwano Manhattan, a chłopca Winston.


Składniki:
50 ml rye whiskey lub burbonu
20 ml czerwonego wermutu
2 dashe Angostura Bitters
wisienka koktajlowa do dekoracji

Do szklanki z lodem przelać wszystkie składniki. Mieszać aż drink się schłodzi. Przelać do kieliszka koktajlowego i udekorować wisienką.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...