sobota, 15 lipca 2017

Arabska zupa z warzyw strączkowych i szpinaku (wegańska)

Dziś jedna z moich ulubionych zup Bliskiego Wschodu na upały. Jest bardzo pożywna dzięki dużej ilości strączków, a połączenie kwaśnego szpinaku i cytryny z mocnymi przyprawami daje niesamowicie orzeźwiające połączenie. Idealna zupa na upały, gdy nie chce nam się za bardzo gotować, a potrzebujemy czegoś pożywnego.
Arabska zupa z warzyw strączkowych i szpinaku (wegańska)
Składniki:
litr bulionu warzywnego
szklanka posiekanych liści szpinaku
puszka ciecierzycy (opłukanej i odsączonej)
puszka czerwonej fasoli (opłukanej i odsączonej)
szklanka czerwonej soczewicy dwie duże szalotki, posiekane drobno
sok z cytryny
pół szklanki mięty (najlepiej pieprzowej) drobno posiekanej
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka cynamonu


Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie. Przesmażyć na niej szalotkę z czosnkiem, aż cebula się zeszkli. Dodać sypkie przyprawy. Ciągle mieszać, aby się nie przypaliły. Smażyć aż poczuje się mocną woń cynamonu i kuminu. Dodać ciecierzycę i fasolę, bulion, sok z cytryny i miętę. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, ok. pół godziny, aż soczewica zmięknie. Dodać szpinak, podgrzać aż zwiotczeje. Podawać gorące.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...