niedziela, 23 lipca 2017

Stek z tuńczyka na kuskusie z bobem

Ostatnio zasmakował nam świeży tuńczyk. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie wyprowadzili podania go w wersji orientalnej. Moim zdaniem sumak to genialna przyprawa do ryb, będę jeszcze z nią eksperymentowała. Do tego pikantny kuskus z bobem i mamy świetny posiłek na upalne dni.

Składniki na 2 porcje:
2 steki z tuńczyka po ok. 150 g każdy
łyżeczka sumaku
sól, pieprz
olej do smażenia

3/4 szklanki kuskusu
szklanka ugotowanego wyłuskanego bobu (żeby uzyskać tyle wyłuskanego bobu trzeba ugotować ok. pół woreczka)
7-8 dużych listków mięty
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki skórki cytrynowej
papryka chilli w płatkach - do smaku
sól, pieprz
oliwa

Tuńczyka opłukać, osuszyć, doprawić sumakiem, solą i pieprzem, odstawić na min. 20 minut. Bób ugotować tak żeby był lekko al dente, przestudzić i obrać. Kuskus zalać wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu, podczas pęcznienia mieszać co jakiś czas widelcem żeby nie zbił się w wielką grudę. Kiedy woda już prawie się wchłonęła, dolać ok. łyżkę oliwy, doprawić solę i pieprzem i dobrze wymieszać. Gorący kuskus połączyć z bobem, sokiem i skórką z cytryny i papryką. Tuz przed podaniem dodać miętę. Opcjonalnie może dodać pokrojoną w kostkę marynowaną rzepę - jej piękny różowy kolor doda daniu urody, a lekko octowy smak będzie stanowił uzupełnienie bobu i mięty.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć zamarynowanego tuńczyka 3-4 minuty z każdej strony na mocnym ogniu. My nie lubimy różowego w środku, smażymy więc 4 minuty. Rybę podawać z ciepłym kuskusem.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...