niedziela, 30 lipca 2017

Domowa lemoniada z granatów - idealna na upały

Dziś kolejna lemoniada na naszym blogu, tym razem z bliskowschodnim akcentem. Napój ten jest niezwykle popularny w krajach Lewantu. Do tej pory na naszym blogu wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną, imbirową czy na arbuzadę  lub lemoniadę lawendową. Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona stewią. Kolejny rok to lemoniada z truskawek, sosnowa oraz różana. W tym sezonie wracamy do tej tradycji. Co więcej, nabyliśmy cudowny, 3,5 l stój na lemoniadę. Dziś lemoniada z granatów, idealna na nadchodzące upały.
Domowa lemoniada z granatów - idealna na upały

Składniki na niecały 3,5 litr napoju:
sok wyciśnięty z 2 limonek
jedna limonka pokrojona w plasterki
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
jedna cytryna pokrojona  w plasterki
skórka starta z limonki i cytryny
duży granat
3 łyżki cukru
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)

Sok z cytryn i limonek połączyć ze startą skórką oraz cukrem. Przygotować sok z granatu: przekroić granat na pół, wyciągnąć pestki z miąższem. Włożyć je do woreczka, który można szczelnie zamknąć. Przejechać po nim kilka razy wałkiem do ciasta - dzięki temu sok się wyciśnie a pestki oddzielą. Gdy sok będzie wyciśnięty, odciąć nożyczkami jeden róg woreczka i ostrożnie przelać otrzymany sok do naczynia tak aby pestki zostały w środku worka. Wszystko razem zmiksować. Zalać do pełna wodą mineralną. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami lodu.
 
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...