poniedziałek, 31 lipca 2017

Mouhalabieh - mleczny pudding libański

Mouhalabieh to delikatny mleczny krem pachnący kwiatami pomarańczy i różami z dodatkiem chrupiących pistacji, pochodzący z Libanu. Idealny do zrobienia w nocy, gdy nie jest gorąco i do spróbowania w letni upalny dzień, jak dziś.
Mouhalabieh
mleczny pudding libański


Składniki
2 szklanki mleka

2-3 łyżeczki cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
woda
łyżka wody różanej

łyżka wody z kwiatów pomarańczy
posiekane pistacje do przybrania



Odstawić pół szklanki mleka. Pozostałą część zagotować po czym dodać cukier, wodę pomarańczową i różwaną i wymieszać aż do rozpuszczenia cukru.Wymieszać skrobię kukurydzianą z pozostałą częścią mleka dodać do gorącego mleka. Na małym ogniu mieszać aż do zagęszczenia deseru. Przelać do miseczek. Schładzać najlepiej całą noc w lodówce. Podawać na zimno, przybrane pokruszonymi pistacjami lub np. dżemem różanym lub bitą śmietaną.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...