poniedziałek, 10 lipca 2017

Halibut z ryżem i fenkułem

Dziś bardzo orientalna propozycja podania białej ryby. Smaku rybie nadaje spora ilość sumaku, który świetnie komponuje się z jej neutralnym smakiem oraz dodatkiem kopru włoskiego i kurkumowego ryżu. Łatwo zabrać takie danie do pracy.
Halibut z ryżem i fenkułem

Składniki na porcję dla 3 osób:
300 g filetu z halibuta
200 g ryżu długoziarnistego
400 ml wywaru warzywnego
fenkuł
łyżeczka sumaku
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki kuminu
szczypta szafranu
sól, pieprz
olej lub oliwa do smażenia
natka pietruszki

Rybę umyć, osuszyć, posypać sumakiem, solą i pieprzem, odstawić. Fenkuła posiekać w piórka i podsmażyć w szerokim rondlu na oliwie lub oleju, dodać opłukany ryż i przyprawy, zalać wywarem i gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ryż, który ma odparowywać zawsze gotuję bez przykrycia, więc może okazać się że trzeba uzupełnić płyn, można dolać więcej wywaru lub wody, Pod koniec gotowania ryżu usmażyć rybę, wystarczy 3-4 minuty z każdej strony, gotowa "połamać" na kawałki, dodać do ryżu z fenkułem, wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki, opcjonalnie z marynowaną rzepą.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...