Dziś tradycyjny sos gruziński do mięs. Sos bażi świetnie komponuje się z miesem z grilla lub warzywami - tak surowymi jak i gotowanymi. Dostępne przepisy dopuszczają zrobienie tego sosu na wywarze - mięsnym, rybnym lub warzywnym. Naszym zdaniem jednak bulion zabiłby genialny smak tego sosu.
Zdaje się, że Gruzini wszystko potrafią połączyć z orzechami - nawet szpinak lub bakłażany. Chwała im za to :)
Gruziński sos orzechowy - bażi |
Składniki:
szklanka orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka gruzińskiej mieszanki przypraw chmeli suneli
łyżeczka kurkumy
łyżeczka czerwonego octu winnego
szczypta zmielonej ostrej papryki
sól do smaku
woda
Orzechy zmielić na jednolitą pastę. Czosnek z solą i przyprawami zmiażdżyć na miazgę. Dodać ją do pasty i dokładnie połączyć. Sos rozcieńczyć wodą do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany. Na koniec dodać ocet, wymieszać i odstawić sos na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz