poniedziałek, 11 listopada 2013

Pierś z kaczki w sosie z figami na miodzie pitnym

Postanowiłam zrobić coś specjalnego z okazji 11 listopada. Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia czegoś z kaczki,a z powodu okazji chciałam użyć jako głównego akcentu smakowego czegoś bardzo polskiego. Po namyśle zdecydowałam się na miód pitny i dodatki w stylu fusion - figi i ocet balsamiczny. Jestem dumna z tego z dania. Z jednej strony jest wykwintne, a z drugiej dość proste w przygotowaniu. Nie należy się bać smażenia kaczki - sposób, który podałam poniżej jest niezawodny. Uwaga, ponieważ kaczka musi być smażona na mocnym ogniu, trzeba liczyć się z tym, że okolice kuchenki będą opryskane tłuszczem.

Pierś z kaczki  w sosie z figami na miodzie pitnym

Kaczka na patelni :)
Składniki na porcje dla 2 osób:
2 piersi z kaczki za skórą po ok. 250 g każda
150 ml miodu pitnego (dwójniaku)
30 ml octu balsamicznego 
3 suszone figi
łyżka masła
sól, pieprz
olej

Piersi z kaczki umyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę i tłuszcz w kratkę dochodząc do mięsa, lekko oprószyć sola i pieprzem z obu stron. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju i włożyć mięso skóra do dołu, smażyć ok. 8 minut. Kiedy skóra zrobi się brązowa i chrupiąca, odwrócić mięso i smażyć od 4 do 8 minut - w zależności od tego jaki stopień krwistości chcemy osiągnąć. W międzyczasie pokroić figi w plasterki. Usmażone mięso zdjąć z patelni, przykryć folią aluminiową i odstawić żeby odpoczęło. Tłuszcz z patelni zlać tak żeby pozostała ok. 1 łyżka, wlać miód, ocet i 50 ml wody, dodać figi, gotować na mocnym ogniu ok. 7 minut, dodać masło, rozmieszać żeby uzyskać gładką konsystencję, doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso pokroić w plastry grubości ok. 5 mm, ułozyć na talerzu, polać sosem. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i piklami.

2 komentarze:

  1. Piekąc w tym roku gęś z jabłkami też miałam pomysł podlania ją miodem pitnym ale się nie odważyłam (gościom oszczędzam eksperymentów:)) jak piszesz, że dobre to następnym razem spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem się odważ - jestem autentycznie dumna z tego dania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...