Dzisiaj przepis na szybkie ciasto, idealne do zrobienia na Andrzejki. Dla mnie połączenie białej czekolady i kokosa to jedna z najsmaczniejszych rzeczy na świecie ;)
Rafaelo - ciasto kokosowe |
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i wymieszać. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Krem:
0,5 l śmietany 12 %
2 opakowania usztywniacza do śmietany
200 g wiórków kokosowych
2 białe czekolady
1 białą czekoladę rozpuścić na parze. Schłodzoną śmietanę ubić z usztywniaczem i rozpuszczoną ostudzoną czekoladą. Gdy krem zgęstnieje, dodać kokos i wymieszać.
Biszkopt przekroić na 2 części, rozsmarować połowę kremu na ciasto. Położyć 2 połowę biszkoptu i rozsmarować resztę kremu. Zetrzeć na tarce białą czekoladę i posypać nią wierzch ciasta. Można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Zgadzam się w 100% kokos i czekolada razem to istne niebo !
OdpowiedzUsuńPycha :)
A nie ubujamy białek z cukrem, aby się rozpuścił?
OdpowiedzUsuńNie, zdąży się rozpuść podczas dodawania reszty składników :)
UsuńPychota ja juz to jadlam.
OdpowiedzUsuń