piątek, 29 listopada 2013

Rafaelo - ciasto kokosowe

Dzisiaj przepis na szybkie ciasto, idealne do zrobienia na Andrzejki. Dla mnie połączenie białej czekolady i kokosa to jedna z najsmaczniejszych rzeczy na świecie ;)

Rafaelo - ciasto kokosowe
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i wymieszać. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Krem:
0,5 l śmietany 12 %
2 opakowania usztywniacza do śmietany
200 g wiórków kokosowych
2 białe czekolady

1 białą czekoladę rozpuścić na parze. Schłodzoną śmietanę ubić z usztywniaczem i rozpuszczoną ostudzoną czekoladą. Gdy krem zgęstnieje, dodać kokos i wymieszać.

Biszkopt przekroić na 2 części, rozsmarować połowę kremu na ciasto. Położyć 2 połowę biszkoptu i rozsmarować resztę kremu. Zetrzeć na tarce białą czekoladę i posypać nią wierzch ciasta. Można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.

4 komentarze:

  1. Zgadzam się w 100% kokos i czekolada razem to istne niebo !
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie ubujamy białek z cukrem, aby się rozpuścił?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zdąży się rozpuść podczas dodawania reszty składników :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...