Klasyczne mojito doczekało się wielu wersji. Można dorzucić do niego owoce, jak maliny czy granat. Można je również podać w formie lodów. Można w końcu zastąpić rum innym alkoholem. W naszym wypadku będzie to polski miód pitny. Daje nam to lekki, przyjemny drink, łączący klasyczny polski smak z karaibskim temperamentem ;)
Mead Mojito (z miodem pitnym) |
Składniki:
50 ml miodu pitnego dwójniak (u nas Kurpiowski)
3 ćwiartki limonki
garść liści mięty
woda gazowana
lód
Do dużej szklanki (najlepiej typu collins)
wrzucić 2 ćwiartki limonki i miętę. Ugnieść wszystko tłuczkiem
barmańskim aż poczujemy wyraźny zapach mięty.Wszystko dopełnić dużą ilością lodu. Do
szklanki wlać miód pitny i wodę gazowaną. Dobrze zamieszać.
Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką limonki.
Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz