czwartek, 28 listopada 2013

Szaszłyki w gruzińskiej marynacie

Dziś kolejne danie kuchni gruzińskiej - szaszłyki w marynacie jogurtowej. Wybierając mięso do zamarynowania szukałam takiego, które dobrze wchłonie smaki a jednocześnie nie zgubi własnego smaku. Nie chciałam też używać drobiu. Dlatego zdecydowałam się na szynkę - jest delikatniejsza niż schab i trudniej ją wysuszyć. Do szaszłyków podać któryś z gruzińskich sosów - tkemali, adżykę lub bażi.

Szaszłyki w gruzińskiej marynacie
Składniki na 12 niewielkich lub 8 normalnych szaszłyków (porcja dla 4 osób):

600 g mięsa z szynki
1 zielona papryka
1 żółta paryka

Marynata:

szklanka gęstego jogurtu (najlepszy jest bałkański)
2 ząbki czonku
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
pół łyżeczki soli

Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę o boku ok. 2x1,5 cm. Posiekać czosnek i połączyć składniki marynaty, dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotować paprykę: umyć, oczyścić i pokroić w kawałki odpowiadające wielkością kawałkom mięsa. Zamarynowane mięso i paprykę nadziewać na zmianę na metalowe szpikulce lub patyczki do szaszłyków (mięso lekko otrzepać z marynaty, ale nie pozbywać się jej całkiem, na mały szaszłyk wchodzi 4-5 kawałków mięsa), piec na tradycyjnym grillu lub smażyć na patelni grillowej aż zrumienią się ze wszystkich stron.

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba ten przepis szczególnie, że marynata jest ostrawa, a ja bardzo lubię wyraziste smaki :)
    Pozdrawiam
    http://ccuisinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki to coś co zostawiam sobie na lato, ale w tym wypadku chyba wyciągnę grilla elektrycznego ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...