Pozostajemy w tureckich klimatach. Dziś przepis na klasyczne danie -
köfty z wołowiny. W odróżnieniu od wersji z zeszłego roku, nie smażone, ale pieczone w towarzystwie pomidorów i papryki. Użycie oryginalnej tureckiej mieszkanki przypraw zrobiło swoje.
Moim zdaniem świetna alternatywa dla zwykłych mielonych :)
Fırında köfte patates - tureckie köfty zapiekane z warzywami |
powstające köfty |
500 g mielonej wołowiny (u mnie łata)
3-4 średnie ziemniaki
zielona papryka
pomidor
mała biała cebula
ząbek czosnku
pół szklanki bułki tartej
łyżka tureckiej przyprawy do keft (lub mieszanka: oregano, cynamon, kardamon, kumin, słodka papryka)
2 łyżki posiekanej natki piertruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
woda
sól, pieprz
oliwa
Przygotować
masę na kefty: mięso, bułkę tartą,starte cebulę i czosnek, pietruszkę i
przyprawy (dodać ok. łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu) dobrze
wymieszać w dużej misce (najlepiej palcami). Nabierać ok. łyżkę masy i
formować płaskie, okrągłe kotleciki o średnicy ok. 5 cm. Z podanych
proporcji wyszło 24 kotleciki. Warzywa umyć, obrać i pokroić na plastry
ok. 0,5 cm, a paprykę na dość szerokie podłużne kawałki. Przygotować
sos: przecier pomidorowy wymieszać z solą i pieprzem (do smaku) i ok.
szklanką wody. naczynie do zapiekania wysmarować
oliwą i układać
naprzemiennie kotleciki i plastry ziemniaka w rzędach lub okręgach,
zależnie od kształtu naczynia, a następnie poprzetykać pomidorem i
papryką jak na zdjęciach i polać sosem pomidorowym. Zapiekać w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40 minut lub aż ziemniaki
będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz