Migdałowiec, hiszp. almendro, jest bardzo wytrzymałą rośliną, która nie
potrzebuje specjalnych warunków do bytowania. Można uprawiać go na mało
żyznych i suchych glebach. Migdałowiec nie może jednak rosnąć w miejscu,
gdzie są niskie temperatury i jest wilgotno. Dlatego tak dobrze też
przyjął się na terenach basenu Morza Śródziemnego, gdzie klimat w
niektórych miejscach jest gorący i suchy. Wzgórza Hiszpanii porastają sady z migdałowcami. Nic więc dziwnego, że pachnące migdały są podstawowym składnikiem wielu deserów. Hiszpania jest jednym z trzech głównych producentów migdałów na świecie,
zaraz po Stanach Zjednoczonych i przed Australią. Uprawia się tutaj
wiele gatunków migdałów, w tym najważniejsze to Marcona, Largueta,
Planeta, Valencias oraz odmiany uprawiane na Majorce. Poniżej przepis na typowe kruche ciasteczka z wykorzystaniem hiszpańskich migdałów, które mają wyraźny, nieco winny smak i świetnie nadają się do takich przepisów :)
Składniki:
Hiszpańskie kruche ciasteczka migdałowe |
100 g masła
200g cukru
200 g mąki pszennej
łyżka Amaretto(opcjonalnie)
3-4 krople aromatu migdałowego
2 duże garści płatków migdałowych
jajko
3-4 krople aromatu migdałowego
2 duże garści płatków migdałowych
jajko
Wszystkie
składniki, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle
przypominam, aby używać wyłącznie zimnego masła - ciastka tak
przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Powinno się zbić w jednolitą kulę. Powinno przy tym mocno pachnieć migdałami i masłem. Ciasto wybrać z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Powinno się zbić w jednolitą kulę. Powinno przy tym mocno pachnieć migdałami i masłem. Ciasto wybrać z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą. Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.
Super ciasteczka, wyglądają na bardzo kruche:) Informacje o migdałowcu bardzo ciekawe, ja pamiętam migdałowce rosnące w suchym klimacie Grecji, gdzie rosło w sumie niewiele więcej roślin. Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuńPowoli się bierzemy za kolejne hiszpańskie przepisy :)
UsuńWitaj, dziękuję za udział w akcji! Twój przepis dostał się do finału konkursu.
OdpowiedzUsuńMożna na niego głosować na profilu GRAgamela: https://www.facebook.com/gragamel24
Zapraszamy!
Serdecznie dziękujemy za nominację :)
Usuń