Tortilla w kuchni hiszpańskiej to rodzaj grubego omletu z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw. Dość znana jest u nas wersja z podsmażonymi ziemniakami, ale występują też wersje bez tego dodatku, jak na przykład ta, która przygotowałam wczoraj, z pieczarkami i szpinakiem.
Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i pieczarkami |
Składniki:
350 g pieczarek w plasterkach
280 g świeżego szpinaku
2 łyżki migdałów w płatkach
5 jajek
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki wody
90 g utartego sera
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pieczarki, lekko osolić i podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Zmniejszyć ogień i wmieszać płatki migdałowe, które uprażą się razem z pieczarkami i szpinakiem (można oczywiście uprażyć osobno, ale przekonałam się, że nie jest to konieczne). W misce ubić jajka z wodą, lekko doprawić i dodać pietruszkę. Wlać na patelnie i wraz z farszem smażyć 8 minut, aż spód się zetnie. Od czasu do czasu podnosić spód tortilli, aby nieścięte jajka spływały pod spód.
Tortille posypać serem, przykryć patelnie pokrywką i smażyć aż ser się stopi (wystarczy dosłownie minuta). Pokroić tortille na trójkąty i podawać na ciepło lub zimno.
Mmmm... ten serek bardzo apetycznie roztopił się na Twojej tortilli:) Wygląda pysznie, ciekawy jest dodatek płatków migdałowych. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń