poniedziałek, 23 czerwca 2014

Karkade na zimno - hibiskusowe orzeźwienie

Ze względu na powrót upałów, dziś wersja karkade na zimno. Ortodoksyjny muzułmanie, którzy w ogóle nie piją alkoholu, z chęcią tym napojem zastępują czerwone wino. Świetnie orzeźwia :)
Karkade na zimno - hibiskusowe orzeźwienie
Składniki:
2 szklanki suszonych płatków hibiskusa
litr wody
łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
sok z cytryny
pół szklanki brązowego cukru

Zagotować wodę, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około kwadransa.
Odcedzić płatki, dolać wodę pomarańczową i sok z cytryny. Przygotować syrop z cukru w proporcji 1:1 i osłodzić nim napój. Podawać schłodzone.

Jak ugasić pragnienie? Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Letnie Orzeźwienie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...