Ze względu na powrót upałów, dziś wersja karkade na zimno. Ortodoksyjny muzułmanie, którzy w ogóle nie piją alkoholu, z chęcią tym napojem zastępują czerwone wino. Świetnie orzeźwia :)
Karkade na zimno - hibiskusowe orzeźwienie |
Składniki:
2 szklanki suszonych płatków hibiskusa
litr wody
łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
sok z cytryny
pół szklanki brązowego cukru
Zagotować wodę, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około kwadransa.
Odcedzić płatki, dolać wodę pomarańczową i sok z cytryny. Przygotować syrop z cukru w proporcji 1:1 i osłodzić nim napój. Podawać schłodzone.
Odcedzić płatki, dolać wodę pomarańczową i sok z cytryny. Przygotować syrop z cukru w proporcji 1:1 i osłodzić nim napój. Podawać schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz