Dziś potrawa, która wg naszej dobrej znajomej króluje w tureckich stołówkach. Idealne szybkie danie na upały. Klasycznie używa się w nim więcej tłuszczu, nasza wersja jest chyba jednak znacznie zdrowsza :)
Türlü - turecki warzywny gulasz wegański |
Składniki:
puszka ciecierzycy
duży bakłażan, pokrojony w 2cm kostkę
3 szalotki
6 średnich ziemniaków
duża czerwona papryka
zielona cukinia
3 szalotki
6 średnich ziemniaków
duża czerwona papryka
zielona cukinia
żółta cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka suszonych płatków chili
łyżka cukru
2 łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka suszonych płatków chili
łyżka cukru
2 szklanki passaty
sól, pieprz
sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do naczynia zapiekania wlać oliwę, czosnek, kolendrę, kminek, płatki chili i cukier i dobrze wymieszać. Dodać bakłażana, szalotki pokrojone w ósemki, ziemniaki pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w szerokie paski do naczynia i dokładnie wymieszać. Zapiekać przez 35 minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w półtalarki i pomidorki koktajlowe i piec przez kolejne
25 minut, aż warzywa są miękkie. Rozrzucić ciecierzycę i polać passatą, doprawić solą i pieprzem i zapiekać jeszcze przez 5-10 minut.
Musi być pyszne robiłam podobny, ale z soczewicy, a co to ta passata ? :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda i aż miło dla oka (i myślę, że dla podniebienia też) jak nie ocieka tłuszczem jak w tureckich jadłodalniach. (Pomijając to, że nie mogę oderwać wzroku od tego naczynka).
OdpowiedzUsuń