piątek, 20 czerwca 2014

Türlü - turecki warzywny gulasz wegański

Dziś potrawa, która wg naszej dobrej znajomej króluje w tureckich stołówkach. Idealne szybkie danie na upały. Klasycznie używa się w nim więcej tłuszczu, nasza wersja jest chyba jednak znacznie zdrowsza :)
Türlü - turecki warzywny gulasz wegański
Składniki:
puszka ciecierzycy
duży bakłażan, pokrojony w 2cm kostkę
3 szalotki
6 średnich ziemniaków 

duża czerwona papryka
zielona cukinia

żółta cukinia 
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku 
łyżeczka suszonych płatków chili 
łyżka cukru  
2 szklanki passaty
sól, pieprz 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do naczynia zapiekania wlać oliwę, czosnek, kolendrę, kminek, płatki chili i cukier i dobrze wymieszać. Dodać bakłażana, szalotki pokrojone w ósemki, ziemniaki pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w szerokie paski do naczynia i dokładnie wymieszać. Zapiekać przez 35 minut, następnie dodać cukinię pokrojoną w półtalarki i pomidorki koktajlowe i piec przez kolejne 25 minut, aż warzywa są miękkie. Rozrzucić ciecierzycę i polać passatą, doprawić solą i pieprzem i zapiekać jeszcze przez 5-10 minut.
 
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Lato w pełni! Wegetariański obiad III

2 komentarze:

  1. Musi być pyszne robiłam podobny, ale z soczewicy, a co to ta passata ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda i aż miło dla oka (i myślę, że dla podniebienia też) jak nie ocieka tłuszczem jak w tureckich jadłodalniach. (Pomijając to, że nie mogę oderwać wzroku od tego naczynka).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...