niedziela, 1 czerwca 2014

Tureckie placki z cukinii

Na "moim" placu targowym pojawiła się młoda cukinia. Taka, co choć wyrasta całkiem spora, prawie nie ma w środku pestek. Idealna żeby zrobić z niej placki. Dziś w wersji tureckiej, z fetą i miętą. Zamiast mięty można dodać dymki (ale żadne z nas nie lubi). Z podanych proporcji wyszło 12 sporych placków, podałam je razem z kurczakiem grillowanym z przyprawą shoarma. Jeśli placki są dodatkiem do innego dania, to należy liczyć 3 na osobę.

 
Tureckie placki z cukinii
Składniki na 12 sporych placków:

450 g cukinii
łyżeczka soli
pół pęczka koperku
12 dużych liści mięty
100 g pokruszonego sera feta
4 roztrzepane jajka
150g mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia

Cukinię zetrzeć, włożyć na sito, posypać solą i odstawić do osączenia na pół godziny., odcisnąć płyn.  Przełożyć do miski i dodać koperek, miętę, rozdrobniony ser i jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (powinno go być ok. pół centymetra). Nakładać po 2 łyżki ciasta na każdy placek. Smażyć partiami po 5-6 minut, obracając w trakcie, aż placki będą złote i chrupkie. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...