sobota, 1 lipca 2017

Caffè Shakerato - włoska kawa na upały (bez mleka)

Upały nadal nie odpuszczają, trzeba sobie zatem radzić jak się tylko da. Dziś klasyczny włoski przepis na kawę idealną na upały. Oryginalnie Caffè Shakerato to nic innego jak mocne espresso wymieszane w shakerze z kilkoma kostkami lodu. Cały przepis to odpowiednie przygotowanie napoju. Należy pamiętać, że kawa rozrzedzi się przy kontakcie z lodem, trzeba zatem przygotować ją nieco mocniejszą niż się lubi pić.
Shakerato - włoska kawa na upały
Składniki
dobrze zaparzona kawa, najlepiej według tego przepisu
kilka kostek lodu 

Zaparzyć esencjonalne espresso. Poczekać aż wystygnie - łączenie świeżo zaparzonej kawy z lodem to robota głupiego ;) Przelać do shakera lub szczelnego słoika. Energicznie wstrząsnąć, aż powstanie gęsta piana. Przelać do kieliszka (najlepiej do typu martini). Idealne komponuje się z syropami smakowymi lub odrobioną skórki z cytryny i soku - wtedy napój staje się dobrym rozwiązaniem na kaca ;)
Ratujmy klasyki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...