niedziela, 30 lipca 2017

Kibbeh, كبة‎‎, içli köfte - bliskowschodnie krokiety z kaszy bulgur i mielonego mięsa

Kibbeh (arabski: كبة), znany też jako kibbe, kebbah, kubbeh, kubbah lub kubbi w zależności od regionu, znany w Egipcie jako kobeiba a w Turcji jako içli köfte to danie typowe dla krajów Lewantu, ale popularne na całym Bliskich Wschodzie. Podstawą jest kasza bulgur, posiekana cebula i drobno zmielona lub posiekana wołowina, jagnięcina lub też mięso kozie albo nawet i wielbłądzie.  Nazwa Kibbeh wywodzi się od arabskiego słowa kubbah które znaczy kulka. Formuje się je jednak nie tylko w kulki podobne do pulpetów, ale także nieco wyciągnięte wrzecionowate krokiety, które Anglicy podczas II Wojny Światowej ochrzcili mianem Syryjska Torpeda. Nam najbardziej przypominają cytryny i tak starałam się je formować. Idealne jako danie obiadowe z dodatkami, jednak dobrze smakuje nawet jako przekąska w temperaturze pokojowej. Dobrze przechowuje się w lodówce kilka dni po przygotowaniu.
Kibbeh, كبة‎‎, içli köfte
Bliskowschodnie krokiety z kaszy bulgur i mielonego mięsa

Składniki:
400 g drobnej kaszy bulgur
200 g mielonej wołowiny
pół łyżeczki płatków chilli (z nasionami, bez można dać więcej)
łyżeczka przecieru pomidorowego
łyżeczka pasty paprykowej
pół szklanki semoliny (kaszki manny)
2 jajka
łyżeczka soli
opcjonalnie: pszenna mąka (jeżeli nie chciałoby się związać)

nadzienie:
300 g mielonej wołowiny
cebula
pół szklanki mielonych orzechów włosków
pół łyżeczki płatków chilli (z nasionami, bez można dać więcej)
łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
po łyżeczce pasty paprykowej i pomidorowej

olej do smażenia
opcjonalnie do podania: ulubiony sos; u nas sos miętowy, paprykowy, jogurtowo-miętowy
chleb arabski, mana'esh, marynowaną rzepą.


Najpierw należy przygotować nadzienie, bo musi ostygnąć. Mięso posmażyć na łyżce oleju, do momentu aż puści wodę. Dodać drobniutko posiekaną cebulę, smażyć 3-4 minuty. Dodać orzechy i smażyć jeszcze minutę, zestawić z ognia, dodać przyprawy i pasty, bardzo dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować główną część mięsa. Bulgur zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić aby nasiąknęła na około 10 minut (trzeba wziąć bardzo dużą miskę, bo kasza nasiąka a potem do niej dodamy jeszcze wszystkie inne składniki). Dodać mięso i dobrze wymieszać z kaszą. Dodać przyprawy, pasty, semolinę i jajka. Ręcznie wyrabiać na dość zwięzłą masę. W razie potrzeby dodać trochę mąki pszennej. Wyrabianie powinno trwać około kwadransa. 

Przygotować miseczkę z zimną wodą. Dobrze zwilżyć ręce. Nabrać sporą garść masy mięsno-kaszowej i uformować w kształt przypominający cytrynę. Wydrążyć w środku i ukształtować tak aby ścianki nie miały więcej niż pół centrymentra grubości - im cieńsze tym lepsze.Pamiętać o zwilżaniu rąk, bo inaczej masa zacznie się kleić do rąk. Do środka nałożyć farszu mięsno-orzechowego i zwilżonymi palcami zamknąć krokiet. Z tej ilości mi wyszło około 20 kibbehów i zostało nieco masy orzechowej. Rozgrzać półtóra szklanki oleju na patelni o grubym dnie i smażyć na złotobrązowo ze wszystkich stron. Odstawiać na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ulubionymi bliskowschodnimi sosami (u nas sos miętowy, paprykowy, jogurtowo-miętowy), pitami, chlebem arabskim, mana'eshem, marynowaną rzepą.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...