Kuchnia Bliskiego Wschodu pełna jest wyrazistych smaków. Tak też jest z tym ciastem. Daktyle w połączeniu z wodą różaną i skórką pomarańczową dają bardzo ciekawą kompozycję smakową. Do tego ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu. Idealne na leniwą niedzielę.
Ciasto daktylowe z migdałami |
2 szklanki daktyli
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
120 g masła
2 jajka
2 łyżki wody różanej
łyżeczka cynamony
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Daktyle posiekać, dodać szklankę wody i wodę różaną i gotować aż zmienią się w gładką masę. Suche składniki ciasta połączyć w misce. Masło i cukier utrzeć na puchatą masę, dodać jajka, ucierać aż się dobrze połączą, dodać suche składniki, migdały i skórkę, wymieszać gładkie ciasto. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut, sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz