wtorek, 18 lipca 2017

Sałatka z gruszką, truskawkami i serem pleśniowym

Dziś propozycja nieco niekonwencjonalnego połączenia smaków - truskawek i sera pleśniowego. Idealna moim zdaniem na upały, na drugie śniadanie lub kolację.
Sałatka z gruszką, truskawkami i serem pleśniowym

Składniki na porcję dla 2 osób:
dojrzała gruszka
7-8 truskawek
100 g sera z niebieską pleśnią
ulubiona mieszanka sałat (wg mnie lepiej sprawdzą się łagodne w smaku odmiany)
pestki dyni lub płatki migdałowe
ocet balsamiczny
miód
oliwa
sól, pieprz

Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Gruszkę i truskawki umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 3 mm (gruszkę wcześniej obrać), ser pokruszyć palcami. Owoce i ser rozłożyć na sałacie, posypać pestkami dyni. W małym słoiku umieścić ocet, miód i oliwę (octu powinno być ok. połowę mniej niż miodu, miodu tyle samo co oliwy, powinno wyjść ok. pół szklanki sosu), doprawić solą i pieprzem i dobrze wstrząsnąć. Sałatkę polać sosem i wymieszać przed podaniem. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...