Dziś kolejna lemoniada na naszym blogu, tym razem z bliskowschodnim akcentem. Napój ten jest niezwykle popularny w krajach Lewantu. Do tej pory na naszym blogu wielką popularnością cieszyły się przepisy na klasyczną, imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową. Największe wzięcia miała jednak - co nas cieszy - nasza propozycja dla cukrzyków - lemoniada słodzona stewią.
Kolejny rok to lemoniada z truskawek, sosnowa oraz różana.
W tym sezonie wracamy do tej tradycji. Co więcej, nabyliśmy cudowny,
3,5 l stój na lemoniadę. Dziś lemoniada z granatów, idealna na nadchodzące upały.
Domowa lemoniada z granatów - idealna na upały |
Składniki na niecały 3,5 litr napoju:
sok wyciśnięty z 2 limonek
jedna limonka pokrojona w plasterki
jedna limonka pokrojona w plasterki
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
jedna cytryna pokrojona w plasterki
skórka starta z limonki i cytryny
duży granatjedna cytryna pokrojona w plasterki
skórka starta z limonki i cytryny
3 łyżki cukru
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Sok z cytryn i limonek połączyć ze startą skórką oraz cukrem. Przygotować sok z granatu: przekroić granat na pół, wyciągnąć pestki z miąższem. Włożyć je do woreczka, który można szczelnie zamknąć. Przejechać po nim kilka razy wałkiem do ciasta - dzięki temu sok się wyciśnie a pestki oddzielą. Gdy sok będzie wyciśnięty, odciąć nożyczkami jeden róg woreczka i ostrożnie przelać otrzymany sok do naczynia tak aby pestki zostały w środku worka. Wszystko razem zmiksować. Zalać
do pełna wodą mineralną. Odstawić do schłodzenia, podawać z kostkami
lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz