niedziela, 24 marca 2013

Francuska zupa jarzynowa z pesto (pistou)

Tym razem oswajam zupę jarzynową. Muszę powiedzieć, że nie przepadam za polską, zwykle zabieloną śmietaną, wersją. Dlatego postanowiłam poszukać takiej, która mi zasmakuje. I znalazłam. We Francji. Z pesto. Znaczy pistou. Ciekawe kto i jak wpadł na pomysł żeby dodać sosu bazyliowego do zupy jarzynowej.
(zupa tylko wygląda na skomplikowaną i czasochłonną, przygotowałam ja w niecałą godzinę, łącznie z robieniem pesto)

Francuska zupa jarzynowa z pesto (pistou)
Składniki na 4-5 porcji:

200 g bobu
200 g cukini
200 g zielonej fasolki szparagowej
7 małych ziemniaków
2 młode marchewki
8-10 pomidorków koktajlowych
szklanka drobnego makaronu do zupy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
600 ml rosołu
1 litr wody
listek laurowy
kawałek selera naciowego (ok. 7 cm)
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki pesto
sól, pieprz
parmezan do podania

Sos pistou

pęczek bazylii
ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz
opcjonalnie łyżeczka orzeszków piniowych (choć podobno wtedy nie będzie to już prawdziwe pistou)

Przygotować pesto: bazylię i czosnek (i ewentualnie orzeszki) włożyć do blendera, dodać łyżkę oliwy, doprawić i zmiksować. W razie potrzeby dodać jeszcze oliwy i miksować dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotować warzywa: ugotowany wcześniej bób obrać, szalotkę i czosnek posiekać drobniutko, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, pomidorki pokroić w ćwiartki, a cukinię i marchew w półtalarki. Jeśli mamy świeżą fasolkę, to kroimy ją w ok. 2 cm kawałki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i cebulę przez ok. 2 minuty. Dodać marchew i ziemniaki i smazyć jeszcze 2 minuty. Warzywa zalać rosołem i wodą, dodać listek laurowy i selera, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, dodać fasolkę i gotować drugie 5 minut. Dodać pozostałe warzywa i makaron, gotować 5 minut. Sprawdzić czy makaron i ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, to dodać pesto, skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.

2 komentarze:

  1. mmmm..rewelacyjny przepis. Na pewno wypróbuje!
    Zapraszam na mojego bloga: kulinarnyszał@blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bób...uwielbiam, zupa musi być fantastyczna. Dziękuję za udział w mojej akcji i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...