niedziela, 10 marca 2013

Truflowa zapiekanka z ziemniaków

Tym razem propozycja będąca skrzyżowaniem wariacji na temat zapiekanki ziemniaczanej ze Smakołyków i klasycznych francuskich ziemniaków dauphinoise. Potrawa po zapiekance odziedziczyła pieczarkowy posmak - używam pasty truflowej, która jest pastą pieczarkową lub oliwkową (lub pieczarkowo-oliwkową) aromatyzowaną truflami. Można ją dostać w Almie i w sklepach typu Makro czy Selgros. Potrawa może być dodatkiem do smażonych mięs, ale można ją też podać jako samodzielne danie - tak jak ja, z sałatką.

Truflowa zapiekanka z ziemniaków
Składniki na porcję dla 2 osób:

8 średnich ziemniaków
150 ml mleka
łyżka paty truflowej
12 kulek mini-mozzarelli
pół łyżeczki soli
pieprz
masło

Sałatka:

mieszanka szłat
pomidorki koktajlowe
oliwki
ocet balsamiczny lub sos z octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Obieraczką pokroić na cieniutkie plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wsypać ziemniaki. Mleko wymieszać z przyprawami, zalać ziemniaki, przemieszać żeby wszystkie pokryły się mlekiem i rozłożyć warstwą o grubości ok. 2-3 cm. Na wierzchu ułożyć mozzarellki. Zapiekać z piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser zrobi się brązowy. 
Na talerzy rozłożyć sałatę tak żeby na środku talerza powstał "dołek". Dodać przekrojone na pół pomidorki i oliwki, doprawić. W "dołku" ułożyć kawałek zapiekanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...