środa, 13 marca 2013

Naleśniki z serem

Tym razem odwrót do drinków i orientalnych smaków, prezentuję potrawę arcypolską. Naleśniki z serem. Na słodko, delikatne, przypominające dzieciństwo. W moim rodzinnym domu nie był to deser, tylko pełnoprawne danie obiadowe.

Naleśniki z serem


Składniki na ciasto na 10 sporych cienkich naleśników:

150 g mąki pszennej
250 ml mleka
100-150 ml wody
2 jajka
szczypta soli
łyżka oleju

Składniki na farsz:

600 g sera
1 żółtko
3 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/4 cytryny

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać trzepaczką z jajkami, olejem, solą i 1/4 mleka na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając ciasto żeby nie powstały grudki. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dolać wody i rozmieszać. Ciasto stanie się rzadkie, co umożliwi smażenie cieniutkich naleśników. Teflonową patelnię rozgrzać i posmarować olejem (używam silikonowego pędzelka i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno), ważne żeby patelnia była ogrzewana równomiernie, nie musi być bardzo gorąca. Ciasto rozprowadzić na patelni cienką warstwą i smażyć naleśniki na złoto. Ja zwykle smażę tylko z jednej strony, wydaje mi się, że dzięki temu naleśniki są elastyczniejsze i lepiej się składają, ale oczywiście można smażyć z dwóch. Naleśniki odkładać jeden na drugim na talerzu, usmażona stroną do góry.
Przygotować nadzienie serowe: ser pokroić na plastry i umieścić w robocie, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej soku cytrynowego.
Na środek naleśnika, na usmażonej stronie, nakładać kopiatą łyżkę farszu i ruchami od środka do brzegu naleśnika rozcierać farsz po całym naleśniku przy pomocy łyżki. Posmarowany naleśnik składać najpierw na pół a potem na ćwiartkę. Gotowe naleśniki smażyć na brązowo na maśle.


7 komentarzy:

  1. Och, musiały być przepyszne :) Z twarogiem to jedne z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam uwielbiam nalesniki z bialym serem. Tylko jakos tak smutnie wygladaja na zdjeciu. Moze by tak je podrasowac i dac troche siwzych malin, albo syropem smakowym polac, od razu bylby lepszy efekt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogły być za wesołe, bo idą do akcji Kuchnia PRL, przez chwilę myślałam nawet żeby im wyciąć różyczkę z rzodkiewki żeby pasowało :)

      Usuń
  3. naleśniki z serem są najpyszniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Najpyszniejsze naleśniki oczywiście te z serem, u mnie zawsze z ulubionym Pilos i podsmażone na masełku na złocisty kolor, idealne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam naleśniki z serem. Zwłaszcza odsmażane, lekko przypalone na masełku, żeby miały chrupiące brzegi. Na wierzch polewam jeszcze płynną czekoladą albo pomarańczową paolą. Pyszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...